Firebird 2.5 adatbázisok költöztetése szerverek között


Szakmai szekció


Szegény Linuxos rendszergazdák réme a kevés értelmes ismertető a firebird házatájékán. Ha Isten adja két szerver között migrálni kéne az adatokat, akkor találunk erre egy sor programot, ami majd helyettünk elvégzi ezt a műveletet.
Nem kell azonban megijedni, meg lehet normálisan is oldani a dolgot, nem kell hozzá semmilyen segédeszköz. De nézzük sorjában:
1. Az új szervert fel kell építeni és a korábbi cikkemben leírt módon a firebird-öt fel kell telepíteni.
2. A régi szerveren lévő /etc/firebird alatt lévő konfigurációs állományokat át kell emelni. Itt fontos megjegyezni, hogy amennyiben az elérési utak változtak, akkor értelemszerűen át kell azokat vezetni a konfigurációs állományokon, kifejezetten fontos odafigyelni az alias-okra.
3. A régi szerveren le kell állítani a firebird-öt, ez nem egy egyszerű ügy, mert nem lehet, de végül is lehet, csak trükkösen. Hogy hogyan, arról itt lehet olvasni!
4. A FDB kiterjesztésű adatbázisokat át kell másolni az új szerverre.
5. Itt jön a turpisság! Még nem fog működni, mert a /var/lib/firebird/2.5/system könyvtárban lévő a rendszerhez tartozó állományokat is át kell másolni. Itt tárolódnak a user jogok és az adatbázis tulajdonságok.
6. Az átmásolt tartalmak jogait és tulajdonosait is állítsuk be megfelelően, puskaként egyeztessük a régi szerveren lévő attributumokkal.

Működik.