Kisvállalati szerverépítés a gyakorlatban – A fileszerver – II. rész

Az előző részben - ismeretterjesztő módon - a fileszerverek értelméről, feladatairól írtam. Ebben a részben elmegyünk a hogyan irányába és érintjük a hardware-t is.

A szerver az előzőek alapján tehát lehet fileszerver, szerver-kliens alkalmazás vagy kevert.

Fileszerver - Szerver-kliens - Kevert rendszer

A Windowsról itt most nem kerül szó, ezzel tele van a net, inkább a Linuxos megoldásról írok, izgalmasabb és főleg ingyen van.
Bátran belevághatunk egy Linux alapú fileszerver építésébe, természetesen hozzáértő emberre szükség van. Nézzük, hogy miből is épül fel.
A Linux alaprendszeren kívül szükségünk lesz egy Samba nevű fileszerver kiszolgálóra. Ez a program a hálózaton lévő Windows-os és Linuxos kliens gépek igényeit képes kiszolgálni. Tehát amennyiben Linux szerverünk van a kliens oldalon nyugodtan használhatjuk a rég jól bevált Windows klienseket, emiatt ne aggódjunk. A Samba képes tartományt és megosztásokat kezelni. Ha valaki azt mondja, hogy a Windows nem lesz kompatibilis a Sambával, ne higyjen neki. Mára ott tartunk, hogy a Samba ellen felhozott két legnegatívabb érv a Active Directory-k kezelésének hiánya, valamint a hálózati protokolláris problémák jelenléte a 4-es verzió óta "rendezettek". Tehát bátran. A fileszerverhez tartoznak még egyéb kiszolgáló rendszerek is, de ezeket most itt nem részletezzük, mert döntéshozói szinten nem relevánsak.

A szerver-kliens alkalmazások, ahogy már korábban említettem alapvetően olyan szolgáltatásokat nyújtanak, ahol az adatfeldolgozási igényt maga a szerver szolgálja ki. Tehát a szerverhez a kliensektől kérések érkeznek, a kéréseket a szerver saját adatbázisából nyert adatokból kiszámítja és az eredményt a kliensnek megküldi. Egyre jobban terjednek a platformfüggetlen, open-source megoldások, ezért felsorolunk ezekből párat: Apache webkiszolgáló, MySQL, PostgreSQL, SQLite adatbáziskezelők, Java, Javascript böngésző alapú eszközök, Php, Perl Apache kiszolgáló alatt futó scriptalapú programok, stb.

A kevert alkalmazások a software tekintetében azonosak a fentiekkel csak mindegyik rendszer fut egyszerre.

A szerver-kliens és kevert rendszereknél felmerülhet a virtuális gépek létrehozása a szerveren belül. Ne ijedjünk meg! Ez csak annyit jelent, hogy egy szervergépen több látszólagos gépet hozunk létre, ezekhez önálló erőforrásokat, hálózat, tárhely, memória, processzormag, stb. rendelünk. A több látszólagos gép önállóan "ráállítható" egy-egy feladat kiszolgálására. A felügyelet is valamivel "könnyebb".

Ha csak fileszervert építünk, akkor előre méreteznünk kell azt a tárhelyet, amit majd közösen használni kívánunk a cégnél. A kiszámolt számot tanácsos megszorozni minimum kettővel, hárommal. Érdemes a céget virtuális funkcionális egységekre osztani és a könyvtárstruktúrával azt követni. A jogosultsági rendszert is ezek alapján könnyebb felépíteni. A fileszerverbe mindenféleképpen, tehát MINDENFÉLEKÉPPEN, legalább tükrözött (Raid 1) tárolókat tervezzünk.Ez a belépő szintű biztonság. Amennyiben pénztárcánk engedi, akkor építsünk két teljesen azonos szervert, munkaidőnk kívül a tartalmakat szinkronizáltassuk le automatikusan. Ennek az az értelme, hogy ha bármilyen hiba miatt a szerverünk leállna, akkor legyen egy "melegtartalék". A Linux stabilitásáról csak egy adatot teszek közzé: A mi egyik webszerverünk 447 napig futott hibátlanul, aztán egy bug (hibás programozásból eredő rendszerhiba) miatt megállt. Beavatkoztunk, fél óra kiesés után ismét működött. A fileszervereknél a processzor teljesítmény nem döntő (természetesen ne Intel Celeronban gondolkodjunk), inkább a hard diskek minősége, sebessége határozza meg az átvitelt.

Szerver-kliens alkalmazásnál már egészen más a helyzet. Itt már nem csak a tárhelyet, hanem a processzor és memóriahasználatot is méretezni illik. Ajánlatos tényleges tapasztalatokkal rendelkező emberre bízni a méretezést. Processzorban a magok száma, a hyperthreading, memóriában a mennyiség és a gyorsaság, alaplap tekintetében az FSB sebessége, a fogadott processzorok száma a meghatározó. Ez a gép lehet drága.

A kevert rendszereknél a szerver-kliens alkalmazás processzor és memóriaigényével, valamint fileszerverek nagy sebességű tükrözött tárolóeszköz igényével kell számolnunk.

Folytatjuk.