Linux vs Windows 2. rész

Ahogy ígértem ebben a részben céges rendszergazdai szolgáltatásokkal foglalkozom.

Előzetesen

Ahogy az első részben már említettem a Linuxban jártas rendszergazdák számossága a teljes rendszergazda népességhez képest elenyésző, sejtésem szerint, jóindulattal 10%. Ez nem jelenti azt, hogy minden tizedik cég rendelkezik csak hozzáértő szakemberrel, mert tudvalevő, hogy a Linux közösség osztottan működik. Vannak kezdők, haladók és guruk. Fontos tudni, hogy egy guru sem tud mindent, azaz inkább szakgurunak kéne hívni ezeket a tényleg magas szakműveltséggel rendelkező embereket. Hogy érthető legyen, egy guru a szerverszolgáltatások valamilyen körében jártas, a többiben nem annyira, azonban gyakorlata miatt könnyen elboldogul a szakterületén kívül eső dolgokkal is. A guruk általában remeteként vagy valamilyen cégnél dolgoznak, igen jól keresnek, sajnos van köztük is olyan aki nem. Ezekhez a gurukhoz kapcsolódnak nagyon sokan, tanulnak, kérdeznek tőlük, bizonyos esetben konkrétan bevonják őket egy-egy feladatba. A haladók végeredményben már önállóan eldolgoznak egy Linux szerveren, nem jelent nekik problémát a rendszer kezelése, a hibák, a logok értelmezése, a konfigurációs állományok módosítása, beállítása. Ha valahol elakadnak, akkor először a neten keresnek megoldásokat és már csak ritkán fordulnak közvetlenül guruhoz.
A kezdők számára a Linux egy beláthatatlan rendszer és igazuk is van. Emlékszem, amikor először kerültem közvetlen kapcsolatba egy Linux szerverrel, hátrahőköltem, pedig volt már előtte tapasztalatom Novell alapú hálózati kiszolgáló rendszerekben. (A Novell is Unix alapú rendszer.) Az első élmény megrázó. Rájön az ember, hogy mit nem tud. És úgy érzi iszonyatos ismeretanyag hiányzik a fejéből. Ezért óvatos lesz és körültekintő és nagyon-nagyon kíváncsi.
Fontos, hogy a Linux ismeretét nem lehet tanfolyamokon elsajátítani. Bele lehet "szagolni", ha van jó guruszintű oktató, akkor lehet kérdezni, orientálódni és nagyon sokat tanulni. A Linux szerverkörnyezetben elsősorban egy cégnél vagy otthon felállított kísérleti hálózaton, a gyakorlatban ismerhető meg, és igen hosszú, időigényes folyamat.

Ahhoz, hogy egy hálózati szerverkörnyezetet Linux alapokon fel tudjon biztonsággal építeni valaki, ahhoz haladó szinten kell lennie. Tehát nincs szükség közvetlen gurura. Általában elmondható, hogy minden haladónak van már egy vagy több guruja. Ezt azért jelentem ki, mert kevés az, hogy ha valaki a netről összevadászott konfigurációs állományokat felhasználva próbál felépíteni egy Linux alapú környezetet. Lehet, hogy összejön, de ha nem érti, hogy mit miért csinált, hogy a konfiguráció állományokban mi mit jelent, hogy a logokban megjelenő üzenetek mire utalnak, akkor a rendszer nem lesz biztonságos.
Erre most sokan rávágják: Na ez a Windows előnye!
Tévedés. Ez a látszólagos előny pillanatok alatt elillan, ha gond van és fogalmunk sincs, hogy ugyan miért.

Hja és még egy nagyon fontos dolog: Kezdőn azt értem, aki már nem telepíti fel a grafikus felületet, mert zavarja! - Sokan szerintem most minimum mosolyognak, ha értik!

Hogy a laikus számára is megfogalmazzam azt, hogy a Linuxosok miért is ragaszkodnak annyira a Linuxhoz, álljon itt pár példa:
- Egy szerverszolgáltatás a Linux alatt azt fogja tenni, és csak azt, amit a konfigurációs állományában beállítottunk. Nem fog még láthatatlan módon, innen és onnan összeszedni dolgokat és annak függvényében futni. Ez a tulajdonság a rendszergazda számára nagyfokú biztonságot ad, úgy érzi: "birtokolja a rendszert".
- A Linuxon elindított programok önállóan leállíthatók, indíthatók, újraindíthatók. Például egy fileserver újraindítás egy parancs és nem jár a gép ki- és bekapcsolásával, mint ahogy az sem, ha pl.: a hálózati IP címet vagy a munkacsoport nevét változtatjuk meg.
- A Linuxon futó programok beállítható mélységben logolják (adminisztrálják) önmaguk tevékenységét, így az esetleges hibák jól kereshetők.
- A Linux jogosultsági rendszere egyszerű, átlátható és kevésbé támadható.
- Linuxon elképzelhetetlen, hogy egy felhasználó rendszergazdai jogokkal legyen felruházva. Ez Windows-nál szinte természetes.
- Egy Linuxszal foglalkozó embert kifejezetten zavar, ha nem látja, hogy mit csinál, ez a Windowsnál bevett szokás.

Most ugorjunk a rendszergazda szolgáltatókra

Mivel a rendszergazdai szolgáltatásra alakult cégek majd 90%-a alapvetően Windowsos rendszerekben jártas az ebből eredő reklám és ajánlati nyomás is igen komoly. A döntéshozók elé sokszor olyan kép tárul, mintha a Linux pár "hülyegyerek" szórakozása és valami misztikus, kifejezetten nagy tudást igénylő, bonyolult, kézbentarthatatlan, átláthatatlan valami lenne. Ez félelmet, bizonytalanságérzetet és hibás előítéletet kelt.
Az ilyen cégek számára általában előnyt jelent az is, hogy a Microsoft liszenszek értékesítése további hasznot hajt. A felkészültség igen változatos lehet. Természetesen a MS is szervez képzéseket és kiad különböző (Certification) igazolásokat tanfolyamok elvégzéséről, vizsgák letételéről és fokozatokról. Ezek a tanfolyamok iszonyatosan drágák. Ezért az MS által kitanított rendszergazda ára is igen magas. Volt olyan ügyfelem, aki panaszkodott, hogy egy MS által magasan kvalifikált rendszergazda ára óránként meghaladta a 58.000,- Ft-ot. (Nem tévedés. 2007-es adat.) A kiképzett MS rendszergazdák tudásukat nem szívesen osztják meg, mert egyébként nem tudnának jól keresni, ezért még egy cég életében is okozhat feszültséget ez a habitus.
Rengeteg cég van azonban, ami úgy hirdeti magát, hogy mindenhez ért. Linuxhoz, Windowshoz egyaránt.
Azt javaslom, hogy legyünk óvatosak és kételkedjünk erősen!
Egy esetlegesen bekért ajánlatban szereplő ár sem lehet biztosíték a tényleges szaktudásra. Inkább a referenciák jelenthetnek igazolást, de ezeket mindig személyesen ellenőrizzük azzal, hogy felkeressük a referenciákban megadott cégeket. (És ne csak a megadott kontakt személyt!)
Ha így járunk el, látható lesz, hogy tíz vállalkozás közül, jó ha marad egy.
Az árak tekintetében is érdemes pár szót szólni.
Igen egy Linux alapú hálózati szerverrendszer felállítása sokba kerül. A software ingyen van. Egy Windows alapú rendszer felállítása sokba kerül. A software nem ingyen van.
Ha az installáció nagyon olcsó, ott valami turpisság van. Vagy megélhetési problémák, hasraesés előtti állapot vagy a szaktudás és tapasztalat hiányossága.
Ha az installáció nagyon drága, akkor valószínűleg nagy céggel állunk szemben. Ennek más hátulütői is vannak, pl.: egy nagy cég esetében mi csak egyek vagyunk a többezer ügyfélből, egy közepes vagy kis cég esetében a szolgáltatás minősége, sebessége várhatóan jobb.
Még egy nagyon fontos tanács: Mivel egy Linux alapú rendszer konfigurálása szolgáltatás, ezért alkuképes! ALKUDJUNK!

Folytatás következik: Open Source!